BİLGİ TALEP FORMU
Keratokonus Hastalığı Nedir?
Keratokonus, gözün şeffaf tabakası olarak bilinen Kornea dokusunun sivrileşip öne doğru bombeleşmesi ve incelmesi ile giden bir hastalıktır. Korneada bu şekil bozukluğu miyop ve düzensiz astigmata neden olduğu için kişide görme azlığı ve görme kalitesinde bozulmalara yol açar. Her iki gözde de görülebilen bu hastalıkta genellikle bir göz diğerinden bir miktar daha fazla etkilenebilir.
Keratokonus Hastalığı Kimlerde Görülür?
Keratokonus hastalığında kesin neden bilinmemek ile birlikte genetik yatkınlık ve gözleri sık ovalama gibi mekanik travmalar önemli nedenler arasında sayılabilir. Hastalık genellikle 12-13 yaş civarında ortaya çıkmaya başlar ve 40 lı yaşlara kadar ilerlemesine devam edebilir. Klinikte karşılaştığımız keratokonus hastaları genellikle sık gözlük değiştiren ve alerjik konjonktivite yatkınlığı olan kişilerdir. Özellikle kuru, rüzgarlı ve tozlu ortamlarda yaşayan kişilerde bu hastalık daha sık görülmektedir.
Keratokonus Belirtileri Nelerdir?
Keratokonusun en erken belirtilerinden biri sık sık gözlük numaralarının değişmesidir. Değiştirilen bu gözlük numalarıylada tam anlamıyla keskin bir görüş elde etmek mümkün olmamaktadır. Korneanın öne doğru bombeleşmesi sonucu korneada meydana gelen şekil değişikliği kişidi miyopi ve düzensiz bir astigmatizma yarattığı için bunu gözlük ile de tam anlamıyla düzeltmek mümkün olmamaktadır.
Keratokonus Hastalığında Tanıyı Nasıl Koyarız?
Detaylı bir görme muayenesinin ardından yapılacak olan korneal topografi testi ile tanıyı kolaylıkla koyabiliriz.
Keratokonus Hastalığında Tedavi!
Keratokonus hastalığının tam anlamıyla bir tedavisi mevcut değildir. Tüm tedavi seçenekleri hastalığın ilerlemesini durdurmak ve görme bozukluğunu gidermeye yöneliktir.
Keratokonus hastalığında tedavi seçenekleri adım adım inceleyecek olursak öncelikle çok erken aşamadaki keratokonus hastalarında gözlük ile görme keskinliğini artırmak mümkündür. Hastalık ilerlemesini de 6 aylık periyotlarla yapılacak olan korneal topografi testleri ile değerlendirmek mümkündür.
Hastalığın biraz daha ilerlediği aşamalarda gözlük ile görme keskinliğini artırmak mümkün olmayabilir, bu durumda görme keskinliğini artırmak için özel kontakt lensler (Hibrit, skleral veya sert gaz geçirgen) kullanılabilir. Hastalığın ilerleyici bir hastalık olduğuna karar verir isek ozaman da Cross-linking (korneal Çapraz Bağlama) tedavisini uyguluyoruz. Görme keskinliğini artırmada kontakt lens ve gözlükten fayda göremezsek Kornea içi Halka (Korneal Ring) tedavisinden faydalanmamız mümkündür. Çok ilerlemiş Keratokonus hastalarında Kornea Transplantasyonu (PKP,DALK) dediğimiz Kornea nakli uygulanabilir.
Özetle;
- Erken aşamada Gözlük veya Kontakt lens
- Daha ileri aşamalarda Korneal Ring
- Hastalığın ilerlemesini durdurmak için Cross-linking tedavisi
- Son evre hastalıkta ise Kornea Nakli uygulanabilir.
BİLGİ TALEP FORMU