(Kuş Kanadı, Gözde Et Yürümesi) Nedir?

Pterjium ya da halk arasında bilinen adıyla kuşkanadı hastalığı; gözde batma, sulanma ve kızarıklığa yol açıp, bulunduğu seviyeye göre  görme alanını daraltabilir ve görmeyi engelleyebilir.

  • Bazı tiplerinde gözlükle bile düzeltilemeyen düzensiz astigmata neden olması nedeniyle erken tanı ve tedavisi oldukça önemli bir hastalıktır.
  • En önemli sebebi UV ışınları olan bu hastalığın tedavisi cerrahi olarak korneanın daha derin tabakalarına yerleşmeden dokunun alınmasıdır.
  • Cerrahi tedavide çeşitli yöntemler kullanılmış ancak eski yöntemlerde en büyük dezavantaj dokunun nüks etmesi olmuştur. Biz Kliniğimizde konjonktival otogreft ve doku yapıştırıcısı kullanarak hem nüks oranlarını azaltıyoruz hem de ameliyat sonrası hastalarımızın yanma batma gibi şikayetlerini minimuma indirdik.

Pterjium (Gözde Et ) Tedavisi

Pterjium ülkemizde yaygın görülmektedir. Pterjiumun bilinen tek tedavi seçeneği cerrahidir. Gözde et tedavisinde gözün şeffaf tabakası olan kornea üzerine yürüyen et temizlenip, doku yapıştırma tekniği kullanılarak dikişsiz bir şekilde konjonktival otogreft yöntemi tercih edilmektedir. Bu yöntemin bir çok avantajı bulunmaktadır. Doku yapıştırıcılı Konjonktival otogreft tekniğinde hem nüks oranları %1 seviyelerine kadar düştü, hem de dikiş kullanılmadığı için ameliyat sonrası hastanın rahatsızlık hissi çok fazla azaldı.

Pterjium Ameliyat Sonrası İyileşme Nasıl Oluyor?

Ameliyattan sonra 10-15 gün boyunca gözlerde kızarıklık devam etmektedir ancak rahatsızlık hissi ilk birkaç günden sonra gerilemekte ve kişi günlük hayatına 3-4 gün sonra dönebilmektedir.

Pterjium (Gözde Et) Ameliyatından Sonra Damla Kullanmam Gerekir Mi?

Ameliyat sonra gözde et dokusu tamamen temizlendiği için o bölgenin iyileşmesini hızlandıracak özel damlalar kullanılmaktadır.

Pterjium (Gözde Et Yürümesi) Tedavisinden Sonra Tekralama İhtimali Var Mıdır?

Konjonktival otogreft  ve doku yapıştırıcısı tekniği ile tekrarlama oranı yaklaşık % 1 lere kadar düşmüştür.

Pterjiumdan Korunmak İçin Neler Yapmam Gerekir?

Göz de et oluşmasının bilinen en belirgin nedeni UV ışınları olarak kabul edilmektedir. O yüzden özellikle kenarları da kapalı olan bir güneş gözlüğünün koruyuculuğu önem kazanmaktadır.

Göz Beyazında Sarı Leke (Pinguekula) Nedir?

Göz beyazında sarı leke olarak görülen pinguekula gözlerde kızarıklık, yanma, batma gibi şikayetlere yol açan gözümüzün beyaz kısmında yer alan yağ birikimine verilen isimdir. Pterjiuma göre daha küçük olan bu lezyonun da bilinen tek tedavisi cerrahidir. Eğer bu rahatsızlık kişide bir şikayete yol açmıyor ise takip edilebilir. Bazen estetik olarak kızarık gözlerle dolaşmak kişiyi rahatsız edebilir, bu durumlarda ameliyat seçeneği düşünülebilir.